Wednesday, August 15, 2012

iftar last kat KL.....



hari ni 14 ogos....
da membe ajak iftar kt luar..
selalunya kt surau...
membe punya pasal...
ikut ja la...
jhahahahhaha........
 


lepas bincang kami g restoran MURNI cawangan BUKIT JALIL.....
denagr citer restoran ni bes....
ermmmm....
indah khabar dari rupa.....
bukan apa...
dari segi makanan sedap.....4 bintang dari 5 bintang.....
tpi dari segi pengurusan ja cm da masalah n kelam kabut....
mybe xcukup pelayan kot.......
kan lepas azan...makanan xsampai ag...so aku n da geng g la sembahyang surau terdekat...
lepas balik sembahyang makanan xsampai ag gak....
naik BENGANG ka.........
panggil pelayan yng amik order tdi....
tau apa jawab dia?
"order HILANG,,,,,"
hadoi...dah la lapar,,,
sabar je la...
kena order lain...
ermmmm...kena tunggu la.....
hehehhehehehehehh
aku makan NASI GORENG CHICKEN ngan air BE HAPPY....
sayangnya aky tak berHAPPY
hahahhahaha......


sebelum

selepas

Sunday, August 12, 2012

masam pahit manis RAMADHAN


hari ini 12 Ogos.....
esok 13 Ogos besday kawan baik aku merangkap sahabat dunia dan akhirat....
sapa? rahsia...hehhehe.....hanya ALLAH yang tahu....
kalu dia baca ni........
dengan ikhlas hati....moga dipanjangkan umur dan dimurahi rezeki....
"ingat persahabatan kita biarlah tetap utuh walau masa dan keadaan memisahkan kita kelak...."
aku sayang kau.....moga ALLAH memberkati hidupmu....amin.....



semalamkan aku g buka posa kt PWTC.....
semalam menyamar....
hahhahaha.....





10 Ogos = JUMAAT aku target nak siapkan keja......
ALHAMDULILLAH siap gak kajian tindakanku.....
berhempas pulas 5 jam secara marathon...
hahahahahha.....
bertahan punya pasal.......
yang penting hapy......



buat kerja bertemankan McD.....


baru-baru ni my baby / wife masuk "hospital"....
sedih tau....
sedih sebab i kena kuarkan duit pulak....
selamat la da duit.....
tapi raya ni tak da modal sebb bayar my baby....
huhu........
tapi ALHAMDULILLAH sebab baby i dah sihat.....
hehehhehe






yang penting...nak balik KAMPUNG.......
tak sabar ni...
hahahahhaha

Wednesday, August 1, 2012

dugaan bulan RAMADHAN


kalu orang baca tajuk ni mesti ingat dugaan yang selalu masa bulan posa....
tapi aku n da geng terima dugaan yang amat berat dlam bulan RAMADHAN ni....
mungkin ni untuk menguji kita semua.....
apa-apa pun..berSYUKUR padaNYA memberikan kekuatan untuk menghadapinya...



mula-mula nak cite....
baru stat posa kan....
aku dh p beli tiket raya...
bukan pa, kt tv3 masa tu cakap tiket balik utara dah nak abis...
aku dengar tu membuatkan aku runsing.....
kalu beli lambat takut xda tiket pulak.....

ermmm...posa ke 4 aku g pudu beli tiket......
aku stat cuti pas jumaat 17 ogos tapi nak dijadikan cite, ari jumaat dah HABIS....
kamis pun dah nak abis...da kamis pagi ja....
kalu aku balik kamis pagi..cam rugi ja....
so aku tengok RABU pulak...
hehehhehehe...RABU da kosong ag...so aku amik ja RABU petang.....

dalam hati takut gak sebab BALIK AWAL tapi kalu difikirkan kalu aku xamik tiket tu kan...kemungkinan nak dapat tiket balik raya bagi aku adalah TIPIS....
hehehhehe...
so aku amik je....
segala kemungkinan INSYALLAH aku tempuhi...
hehehehehhe




selesai 1 KERUNSINGAN aku.....
tapi da lagi.....
KAJIAN TINDAKAN dengan ASSGMENT pulak....
adoi2......
banyak betul keja kena buat dalam bulan RAMADHAN ni.....
NAWAITU aku nak balik 1st RAMADHAN kat penang pun tak kesampaian sebab KERJA....
bersabar je la duhai hati......




sekarang dah masuk 10 malam pertengahan bulan RAMADHAN .....
malam-malam aku bertemankan facebook dan KERJA....
jauh disudut hati aku RINDU nak balik umah,...
terbayang masakan mak aku kat umah,....
mesti sedap....
tapi apa kan daya..tanggungjawab aku sebagai pelajar membatasi segalanya......


peneman setiaku menyiapkan kerja...biskut comei

sehingga detik sekarang ni....
KAJIAN TINDAKAN aku baru 50% proses menyiapkannya....
ASSGMNT aku baru sentuh buat BLOG je...yang len tak buat ag.....
semua ni gara-gara buat KAJIAN TINDAKAN yang rumit.....

KAJIAN TINDAKAN yang dibuat standard PHD bukan DEGREE.....

hahahahha........
tapi dalam keSIBUKan tu....
rehat tu mesti cukup...
kalu tak takut jadi benda tak elok kat diri kita pulak..
hehehehe...
mintak simpang la......

sepanjang bulan RAMADHAN ni kan....
paling bes kalu wat aktiviti JALAN-JALAN CARI MAKAN...
hahahhahahaha

mee tarik sungai besi...sedap tau......
ni gambar p makan mee tarik...
kedai cina muslim...
bagi aku sedap la.....
puas hati dengan harga la.......


SEbelum balik raya ni, KAJIAN TINDAKAN mesti disiapkan.....
INSYALLAH aku akan cuba sedaya upaya melakukan yang terbaik......
moga semuanya berjalan dengan lancar....
amin........





Friday, July 27, 2012

Diskaun 50% berbuka puasa utk blogger!!!

 
Diskaun berbuka puasa utk blogger!!!
 

wah macam menarik je kan tajuk ni kan
semestinya laa khas utk blogger je tau...
mmg menarik sbb "Semanis Aroma Buffet Ramadhan"
menawarkan diskaun hebat utk para blogger
iaitu diskaun 50% untuk berbuka puasa di
Dewan Banquet UPM Serdang
tapi nak dapatkan diskaun tu kena promote skitla berkenaan dengan 
 
"Semanis Aroma Buffet Ramadhan"
 
tekan GAMBAR untuk lebih jelas....=)
 
 
maklumat berkenaan buffet ni:
  • dikenali sebagai "Semanis Aroma Buffet Ramadhan" 2012,
  • dulu buffet ni buat kat MAEPS tau tp tahun ni diorang dah tukar tempat di Dewan Banquet UPM Serdang
  • harga yang ditawarkan RM49.50 per pax...bawah RM50 la kan, tapi utk blogger yang bt iklan buffet ni kat blog diorg akan dpt 50% diskaun (max 5 orang/dewasa)...wah mmg best ni...
  • lebih 200 jenis menu disediakan, yang special kambing panggang, BBQ, 15 warung pelbagai menu dan banyak lagi (blh rujuk flyers kat atas tuh)
  • kemudahan surau, parking, servis VIP, dewan besar blh muat lebih 1500 org
  • maklumat lanjut blh tgk FB page  https://www.facebook.com/AromaBuffet
 
 
 syarat penyertaan:
  1. terbuka kepada para blogger
  2. iklankan "Semanis Aroma Buffet Ramadhan" kat blog masing2
  3. bila dah post iklan emailkan nama, no hp dan senarai 5 rakan yang akan join berbuka tu nanti link post iklan tu kat  : aroma.buffet@yahoo.com
  4. penyertaan terbuka sepanjang bulan Ramadhan

Wednesday, July 25, 2012

S.A.B.A.R.

ALHAMDULILLAH bertemu jua dengan RAMADHAN pada tahun ini....
bersyukur padaNYA....
namun begitu, aku asa RAMADHAN pada kali ini sedeikit berbeza kerana RAMADHAN ini terakhir sebagai seorang pelajar sebab lepas ni aku dah akan POSTING.....
sob..sob..mana la aku akan ditempatkan.....


RAMADHAN kali ini memang agak mencabar kerana agak banyak kerja yang perlu diselesaikan kerana ini adalah semester terakhir jadi kerja amat banyak....
hehehhehe....
berSABAR la duhai hati.....
aku terpaksa berkorban tidor aku untuk siapkan kerja dalam bulan RAMADHAN ini....
moga segala kerja aku mendapat keredhaaanNYA...
=)



hari ni dah masuk hari ke 5 dalam bulan RAMADHAN....
tapi yang besnya aku dh beli pon tiket raya...
awal kan?
tpi dh nak abis tiket raya sebab ramai orang lagi awal pada aku...
terpaksa la amik kena balik awal sikit sebab takut aku beraya di sini plak nanti...
hahahhaha.....
disebabkan balik awal la jugak aku kena siapkan kerja secepat mungkin dalam bulan RAMADHAN ini jugak...
hehehehhe....
.

tengok tarikhnya,...hehehhe..15 Ogos aku dah balik kampung....


seperkara lagi...
salah satu kerja aku yang kena buat adalah aku kena buat blog...
buat blog macam blog ini jugak tpi lebih kepada bahan pengajaran...
semalam dh siap blog aku....
penat gak otak nk pikir nk buat sebab aku pu dh lupa-lupa nk buat macam mana...
tpi ALHAMDULILLAH dah siap cuma isi belom dimasukkan....
xpe2...pelan-pelan aku akan sempurnakan blog baru aku.....
dan pe kata cer FOLLOW blog tu gak...

ni link dia  http://cegumuhammad.blogspot.com/



ok la..tyme pon dh deat jam 6.50 petang...
maksudnya daah dekat dengan waktu bebruka puasa....
ok la...nk bersiap nk berbuka bersama kawan-kawan di surau maktab......
=)
ok jumpa entry yang lain.....

 ASSALAMULAIKUM......

Wednesday, June 20, 2012

bila CUTI bertandang....

dh lama tak update blog ni....
rindu nak update tapi kesibukan menguasai segalanya...
hahahahaha....
ok2....sekarang dah boleh update....
hehhehehehehhe.....

bermulalah kisah....
25 mei yang lalu...
bermulalah cuti...
bila cuti..memag seronok gile la..hahhahah......
balik terus kampung...
apa tunggu lagi.....

26 mei membe aku nikah dan 27 mei kenduri umah dia....
membe kampung aku merangkap membe sekolah rendah lagi.....
dia ni dah jadi cegu...aku ja belum lagi...
INSYALLAH unjung tahun ni baru aku abis.....
doakan aku abis ye...
hahahhaha.....
ok2..berbalik cerita cuti......
aku ada la sorotan gambar kawen membe aku ni......






"SELAMAT PENGANTIN BARU ALWANI DAN PASANGAN"

 tu ada gambar yang aku amik....
ok tak?? hahahhaha.....
aku sendiri masih belajar amik gambar......
hahhahahahah........

cuti aku diteruskan ag....
aku ni orang kampung je.....
hahahhahaha......
cuti aku dok umah ja.....
maklum la kat KL sibuk bebenor...
so...CUTI la tyme nak rehat...
hahahhaha.....
agpun...cuti ni kena musim buah......
ada la juga buah....
durian da sepokok ja jadi....
kira ok la...boleh gak makan..hehehhehe......
rambuatan tak menjadi....
manggis pon tak menjadi.......
berSYUKUR la apa yang ada...
hehehhehe.....






1 JULAI pula.....
dalam perancangan aku g KELANTAN....
mula-mula ramai nak p tapi last minit tinggal aku ngan ZAKWAN ja g sana....
tujuan kami p sana?
jalan-jalan? shoping?
tak la...kami g sana sebab housemate TUNANG....
so tengah bercuti....
boleh la pegi.....
ALHAMDULILLAH perjalanan pergi dan pulang dalam keadaan selamat dan baik...
SYUKUR padaNYA...
amin......
apa-apapun..tahniah buat ROSLI dan ARINA selangkah menuju gerbang perkahwinan....
ni ada sikit gambar sekitar majlis pertunangan mereka......






selesai majlis mereka..aku balik penang ja terus....
maklum la mood tengah bercuti...
hahahhahaha......



dan semua nk tau apa aku buat sepanjang cuti?
hahhahaha....
ni da gambarnya.....





hahahhaha...
aku berKEBUN....
saja bosan-bosan..baik aku berbakti pada tanah kan??
hehhehehe


cuti ni tetiba teringin makan roti canai.....
lepas renew road tax..singgah kdai nasi kandar jap...
hahhahahaha




masa cuti ni gak....
ALHAMDULILLAH rezeki murah...
duit buku masuk pulak......
so aku guna kesempatan ni belanja family aku.....
hahhahahaha....







hahahhaha...kami p makan mee ketam dengan mee udang.....
sedap tau.......
rasa terliur x?? hahhahaha.....



masa cuti lain tu aku menghabiskan masa berehat ja...
hahhahahaha.....
malam terakhir aku kat kampung.....
aku n da geng bakar ayam....
ni aktiviti memang akan dilakukan setiap kali aku balik kampung...
hahhahaha........



BERAKHIRLAH CUTI AKU SELAMA TIGA MINGGU.....
hahahhahahahahah


nantikan update yang seterusnya.....
=)

Wednesday, May 23, 2012

bila cuti kembali bertandang...


ari ini 23 mei 2012...
aku serta teman seangkatan aku sedang masing-masing bertungkus lumus untuk stdy LAST PAPER....
adoi2....rasa STRESS sangat-sangat paper ni.....
mula-mula rasa senang...rupa-rupanya adoi la.....
esok ja keputusannya......
disebabkan itu....esok petang ja aku trus balik...
balik mana??  balik penang la....
naik flight gitu.....
ni tiketnya.....


tiket penerbangan aku..hahhaha...naik di PUDU SENTRAL...


BERBALIK cite stdy...adoi....
rasa stress ni......
aku tinggal beberapa bulan lagi ja..
pasni abis la status aku sebagai seorang PELAJAR...
hahahhahaha........
mesti rindu dah 5 tahun sengah bersama kawan2.....
adoi....KERINDUAN akan menebal.......



ermmm.......
minggu lepas aku g kenduri cegu masa aku praktikum yng lepas...
ni kira kamceng la ngan cegu ni....
kenduri kt MAMBAU negori SEMBILAN....
lagipun stdy week...ok je..boleh ja pegi...
trip pegi ngan yana n dayang....
rasa enjoy sangat-sangat.....
ntah la......sampai balik tersilap masuk highway...hahahha..memang kelakar la....kalu tak pergi terus PORT DICKSON......
ni da gambar masa kenduri kak atun....



bersama akak tun ngan en somi.....

semua berGEMBIRA....
kehadiran kami tercatat dalam GUEST BOOK....


HAHAHAHHA....
tajuk lain tapi cite lain....
ok-ok.....
bila cuti ni bertandang.....
banyak perkara akan berlaku.......
yang pertama.....
balik sabtu ni..membe aku nikah......
aku mesti pegi..maklum la amik mood...wakakakkaka....
xda la...aku pegi sebab membe aku dari kecik kot.......
dia dh ajak pegi...aku pegi je.....
pastu ahad kenduri umah dia...
ala..xjauh mana pun..
dalam kampung aku ja....
jalan kaki pon sampai dari umah aku...
hahhahahahah.....

 TAPI yang tak besnya..umah aku xda orang..adoi2....mak aku g umah kak aku...ermm...aku boleh je dok sorang..hahahhaha

"SELAMAT PENGANTIN BARU 
ALWANI dan pasangan..."

lepas tu...aku dalam 30 mei...
insyallah aku nk pergi PERLIS....
lepak-lepak sana kat umah ZAKWAN...sebab BILAL pun da sana.....
dalam 31 mei nk g kenduri.....
lepas tu 1 jun nk g KELANTAN lak...
membe TUNANG....
sapa? nak tau? tunggu gambar....
hahahahhahahah

(siapa zakwan? siapa bilal?? 
HAHAHHA..ni membe aku la.....)




lepas tu aku dok umah ja....
buat apa?? ermmm....
da banyak keja perlu aku selesaikan...
hope semuanya berjalan dengan lancar......



Tuesday, May 1, 2012

RINDU....


RINDU??
apa itu rindu??
ermm...
bagi aku besar maksudnya....
RINDU itu adalah "satu PERASAAN yang yang membuatkan aku gelisah, ternanti-nanti dan memdambakan kasih dan sayang sayang pada insan yang di SAYANGi......"



kalau kata RINDU, mesti orang ingat RINDU pada buah hati...
tapi bagi aku lain....
aku RINDU pada insan yang PALING aku SAYANG....
aku rindu pada "ABAH".
biarpun sudah setahun lebih abah PERGI...namun rasa RINDU dan SAYANG sedikit tak pernah luntur....
masih teringat kenangan bersama ABAH...
gelak tawa, senda gurau masih bermain di kotak fikiranku....
tapi apa kan dayaku....ALLAH lebih sayangkan ABAH....



"ABAH, moga ABAH tenang di sana.....tunggu SHAH di sana ya..."

Monday, April 30, 2012

SAHABAT....


Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa,
Kecuali diri sendiri…..
Tetapi…Dalam kita bersendirian,kita beruntung kerana….
Mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.
Sebagaimana kita mengharapakan keiklasan dan kejujuran
Seorang sahabat,begitulah juga dia.
Tetapi kita sering terlupa akan hal itu....





Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.
Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya.
Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya.
Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.


Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yg tidak ditepati.
Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita.
Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya…..?
Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa…..tetapi kita sering terlupa...


Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami
Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya.
Dia mendengar luahan perasaan kita,segala rasa kecewa dan ketakutan.
Harapan dan impian juga kita luahkan.
Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.
Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga
Kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yg ingin dikongsi bersama kita.
Pernah kah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya,rasa takutnya?
Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita...


Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?
Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah?
Dapatkah kita yakinkan dia yg kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah….?

Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan?
Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari yg hanya bercerita…..
Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat…
Kerana dia juga seorang manusia,
Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang,sedih dan kecewa.
Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat…..

Sebagai kekuatan
Jadilah kita sahabatnya itu….
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yg kita sangkakan.
Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yg ingin diluahkan..
Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan…..
Kita tidak tahu….
Tetapi….jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita
akan tahu…..

RENUNGILAH…

HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA



Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:

sahabat yang tamak: 
ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.


sahabat hipokrit: 
ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.


sahabat pengampu: 
Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu.


sahabat pemboros dan suka hiburan: 
ia menjadi kawanmu jika engkau suka pesta , suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan.

Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang.


Apa pun berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-NYA.


Friday, April 20, 2012

bila HATI mula berBICARA......

Bila hati yang berbicara… lidah kelu tak terkata… 
Tiada kata yang mampu dilafaz… 
Hati berdetik malu kepadaNya… 
Meskipun berdiri dihadapan makhluk juga hamba ciptaanNya, tetap tak mampu mengangkat wajah… 
Kaku untuk bertingkah… Keyakinankah yang hilang…? Atau apa..? 

Hati terus-menerus bertasbih dan bertahmid padaNya… Debaran masih terasa… Teringat pula kalam Sang Pencipta… Tika mana amanah yang tergalas dibahu perlu diselesaikan buat terakhir kalinya… Diantara dua insan yang akan kupilih untuk menjadi pemimpin dikalangan kami, Istikharah memberiku jalan… Melalui 2 ayat dari KalamNya… Sesiapa yang memilih ayat 84, dialah pemimpin kami! dan tidak pula bagi sesiapa yang memilih ayat 82…
“Dan orang-orang yang kelmarin mengangan-angankan kedudukannya (Qarun) itu berkata, “Aduhai, benarlah kiranya Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki diantara hamba-hambaNya dan membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki diantara hamba-hambaNya). Sekiranya Allah tidak melimpahkan karuniaNya pada kita, tentu Dia telah membenamkan kita pula. Aduhai, benarlah kiranya tidak akan beruntung orang-orang yang mengingkari (nikmat Allah).”
(Surah Al-Qashas, 28:82)
“Barangsiapa datang dengan (membawa) kebaikan, maka dia akan mendapat (pahala) yang lebih baik daripada kebaikannya itu; dan barangsiapa datang dengan (membawa) kejahatan, maka orang-orang yang telah mengerjakan kejahatan itu hanyadiberi alasan seimbang dengan apa yang dahulu mereka kerjakan.”
(Surah Al-Qashas, 28:84)
Maka telah tersurat takdir mereka di Loh Mahfuz, hanya seorang yang akan dipilih mengetuai barisan jundullah… yang akan meneruskan rantaian perjuangan… Biarpun manusia hanya merancang, tetap Allah adalah sebaik-baik perancang… 
Hati kotor manusia tidak selayaknya untuk memilih… kerana belum tentu yang dipilih adalah berdasarkan kehendakNya…

Lantaran itu, yang berada dibawah harus redha dengan keputusan yang dibuat… 
Siapapun yang terpilih, pasti ada hikmah disebaliknya… peranan kita pula yang pastinya dipertikai diakhirat kelak… tiada insan yang sempurna, maka haruslah saling menampung satu sama lain… juga saling memaafkan… 

Hati ini terus-terusan berbicara…

Tidak layak rasanya diri ini untuk membuat pilihan… maka, mengharap pada Dia untuk memberikan petunjukNya… 
Ya! inilah masanya… Masa yang telah tiba… masa yang ditunggu lama dahulu… masa yang diharap pada sahabat agar memahami… jangan disentuh sekeping hati ini sebelum masanya… 
Jika bertanya pada hati, katanya, “aku ingin sambung belajar… Master targetku!” Namun, Dia lebih berkuasa… Jika dia tidak memperkenankan, pasti ada caturan terbaik untukku yang telah dahulu lagi sebelum aku diciptakan, tercatit didalam kitab itu susunan aturan hidupku… Maka redha bentengku daripada bersangka buruk terhadap Penciptaku…
“Dan diantara tanda-tanda (kebesaran) Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram padanya, dan Dia menjadikan diantaramu rasa kasih dan sayang. Sungguh, pada demikian itu, benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir.”
(Surah Ar-Rum, 30:21)
“Dan tidakkah mereka memerhatikan bahawa Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki dan Dia (pula) yang membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki). Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang beriman.”
(Surah Ar-Rum, 30:37)
Tikamana aku mencari… cahaya dan petunjukNya… Dalam pada aku harus memilih insan yang seharusnya menerajui barisan jundullah di kampusku, aku juga diperintah olehNya untuk bersedia dalam mencari dan memilih, seterusnya merancang untuk insan yang bakal menerajui hidupku yang pastinya kuharapkan dia memanduku menuju RedhaNya… 
Yang membawa aku lebih intim kepada CintaNya…

Jika selama ini tiada siapa yang mampu mematahkan pendirianku… tetapi, apabila kalamNya berbicara… hatiku menjadi perkara kedua yang kutolak tepi buat sementara… Perjuangan ini perlu diteruskan mengikut redhaNya…

Ya Rabbi, tunjukkanlah aku jalan…!

Aku perlu berada disini… dibumi ini… bumi yang ketandusan pancaran iman dan Islam… mana mungkin aku bisa melepaskan tanggungjawabku disini…? 
Selagi belum pasti ada yang akan menggerakkannya… 

Perlu untuk aku meninggalkan ‘sesuatu’ disini… dibumi ini…


Jalan ini dipilih bukan kerana hati, tapi keranaNya… 
Kuketepikan semua kepentingan diri bukan kerana hati, tapi kerana Rabbuna wa Rabbu abaa ikum… 
Walau macam manapun, Aku harus pilih!
Ya Rabbi, tunjukkan aku jalan…!





2 hati menjadi SATU part 2......


lama menyepi...
hampir sebulan sudah.....
seperti dijanji.....aku akan update majlis kenduri WANA & RIES....


majlis rumah WANA















sekitar majlis rumah RIES....










ALHAMDULILLAH selesai sudah......
=)